Een katalysator voor participatief onderzoek, om samen kennis creëren
Het OpenLab.brussels is een samenwerking van ULB-VUB rond participatief onderzoek. Het mobiliseert onze academische gemeenschap en publieke of private stakeholders die willen samenwerken aan participatieve onderzoeksprojecten in Brussel.
Participatieve onderzoeksbenaderingen laten alle stakeholders toe om als onderzoekers deel te nemen aan (een deel van) het onderzoeksproces. Deze participatieve insteek vergroot niet alleen de onderzoekscapaciteit en de dataverzameling, maar maakt onderzoek ook inclusiever en duurzamer, meteen grotere maatschappelijke relevantie. Het vergroot ook de diversiteit in de wetenschap en verkleint de kloof tussen onderzoekers en belanghebbenden.
Missie van OpenLab.brussels
Het OpenLab.brussels promoot participatief onderzoek als een volwaardige onderzoeksmethode binnen de universiteiten. Het erkent de bestaande expertise die verspreid is binnen de instellingen en stakeholders die betrokken zijn bij dit type onderzoek.
Het OpenLab.brussels wil het delen van kennis bevorderen door het organiseren van activiteiten (opleidingen, workshops, conferenties, enz.), het aanbieden van toolkits en een kennisdatabank.
Het OpenLab.brussels wil actieve netwerken ontwikkelen binnen de VUB en de ULB, met de stakeholders, maar ook met andere participatieve onderzoekshubs, experten, onderzoekers en ondersteunend personeel die reflexief werken op Europese schaal onder de universitaire allianties CIVIS en Eutopia. reflexif
Het OpenLab.brussels biedt een ondersteunende dienst om gezamenlijke participatieve onderzoeksprojectvoorstellen van de VUB-ULB (en bij uitbreiding de leden van de CIVIS-EUTOPIA netwerken) en de uitvoering ervan te bevorderen. Het stelt zijn infrastructuur in Usquare (vergaderruimte, co-working spaces) en zijn expertise ter beschikking van de onderzoekers.
Op langere termijn is het de visie van OpenLab.brussels om een katalysator te worden voor participatieve onderzoeksprojecten met een interdisciplinaire basis, infrastructuren, methodes en praktijken die deel uitmaken van een participatieve dynamiek.
Wil je met ons meedoen? Contact: citizenscience@vub.be
Wil je in contact blijven of later deelnemen aan ons initiatief? Vul dan ons contactformulier in.
Komende evenementen
13-14 November 2024 - Conferentie - Kennis creëren door participatief onderzoek: Theorie en praktijk samenbrengen
Op 13 en 14 november organiseert OpenLab.brussels een internationale conferentie die onderzoekers en ervaringsexperten uit het veld samenbrengt die betrokken zijn bij participatief onderzoek. Dit evenement verkent hoe participatief onderzoek diverse belanghebbenden in staat stelt actief bij te dragen aan verschillende fasen van het onderzoeksproces als mede-onderzoekers. Naast het vergroten van de onderzoekscapaciteit en dataverzameling, bevordert deze aanpak meer inclusief, duurzaam en maatschappelijk relevant onderzoek.
Doe mee aan dynamische workshops en paneldiscussies waarin de uitdagingen van participatief onderzoek worden besproken, en ontdek innovatieve projecten uit Brussel en heel Europa.
Het voorlopige programma is nu beschikbaar—zie hier.
Interesse om deel te nemen? Registreer je hier
Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht.
Voorbije evenementen
17 juni 2024 - PhD Proefschriftverdediging door Kahoual Stiti (AIA-BATir-Ecole Polytechnique de Bruxelles) over de bijdrage van het potentieel van digitale participatie aan het bewustzijn en de opwaardering van bedreigd erfgoed
Op 17 juni 2024 presenteerde mevrouw Khaoula Stiti de resultaten van haar thesis tijdens een publieke verdediging in de Grote Zaal van OpenLab.Brussels in USquare. Het onderwerp van haar thesis is : "Heritage at the Nexus of Participation and Digital Platforms: Contextual Specificities in Tunis and Theoretical and Experimental frameworks”. Met deze thesis wil Kahoula de bijdrage van participatie via de nieuwe digitale media aan een bedreigd erfgoed bestuderen, waarbij ze zich meer specifiek richt op postkoloniaal erfgoed in Tunis. Ze hanteert een interdisciplinaire aanpak die erfgoed in verschillende aspecten (via tastbare en ontastbare objecten, via waarden, via processen) laat zien. Drie types belanghebbenden die betrokken zijn bij participatieve benaderingen werden geïdentificeerd: financiële en politieke (door acties), institutionele (door kennis) en niet-institutionele, lokale (door weten). Deze identificatie maakte het mogelijk om een leesrooster op te stellen dat vervolgens de reflectie structureert en een vorm van problematisering van de oorspronkelijke onderzoeksvraag mogelijk maakt. Uit deze identificatie komt ook een progressieve demonstratie naar voren, gaande van het theoretische kader, gevolgd door een veldtest naar nuttige specificaties voor de ontwikkeling van een digitale toepassing: P@trimonia 2.0. De aanpak die werd ontwikkeld met behulp van digitale tools toont ook de paradoxen van participatie in deze context van erfgoed in gevaar.
23 mei 2024 - Participatieve workshop om doelstellingen en acties binnen OpenLab.brussels te verduidelijken
Op 23 mei 2024 werd op de site van Usquare een brainstormsessie georganiseerd om het nieuwe coördinatieteam van OpenLab.Brussels voor te stellen en om samen de nieuwe doelstellingen en prioritaire acties te bepalen. Deze werkdag bracht verschillende profielen en collega's van de ULB en de VUB samen en was opgebouwd rond twee belangrijke momenten: ten eerste de prioritering van de acties die in ons visiedocument werden geïdentificeerd en ten tweede het in kaart brengen van de middelen die nodig zijn om deze prioriteiten uit te voeren. Dankzij een productieve en gerichte dialoog tussen de deelnemers werd dit charter aangepast, aangevuld en gepreciseerd, rekening houdend met de feedback van alle partijen en met hun behoeften en verwachtingen op het vlak van een plaats die gewijd is aan de ondersteuning, de promotie en de verspreiding van participatief onderzoek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.